Interview ‘2020 is het omslagpunt in beleggen’ - Wilgenhaege

2020 is het omslagpunt in beleggen

Heeft u een vraag?
Neem contact op

De beleggingswereld vanaf 2020

Een interview met Dick Otto van Wilgenhaege.

De belangrijkste reden om vandaag met elkaar te spreken is dat je 2020 een omslagpunt noemt. Kan je daar iets meer over vertellen?

“Wij hebben het dan uiteraard over de wereld van vóór en na corona. Op dat vlak denken wij eerst klein, hoe worden mensen, gezinnen en families geraakt in hun gezondheid en hun werk en wat heeft een eventuele tweede golf voor invloed op ondernemers en werknemers. Maar als beheerder hebben wij de taak om het geheel te bekijken, wat is het effect op bedrijven, de economie en de beurzen. Maar ook naar andere grote veranderingen zijn die plaatsvinden.”

"Wij bouwen al 25 jaar diepgaande kennis op over bedrijven met eigen research en met eigen ingenieurs."

Waar doel je precies op?

“Er zijn Nobelprijzen gewonnen op hoe je binnen een effectenportefeuille risico kan beheersen. Een combinatie van aandelen, goed gespreid over de wereld en sectoren aan de ene kant. En aan de andere kant obligaties uiteraard gespreid over bedrijfs- en staatsobligaties in diverse valuta. Maar die modellen steunen op het gegeven dat obligaties veilig zijn en rendement geven.

Het hele pensioenstelsel in Nederland is gestoeld op het ‘feit’ dat cash en obligaties ‘altijd’ rente geven. We hebben er de afgelopen jaren al langzaamaan kunnen wennen, maar wij denken dat de huidige situatie nog een hele tijd gaat aanhouden: we moeten eraan wennen dat je geld moet bijleggen om geld te sparen of uit te lenen.”

Hoe ziet de gemiddelde portefeuille eruit als je nu spreekt met beleggers?

“Nog altijd redelijk traditioneel: spaargeld breng je onder bij de banken,x 370 miljard in Nederland, vastrentend gaat in bedrijfs- en staatsobligaties en voor zakelijke waarden kiezen beleggers voor aandelen, al dan niet verpakt in een ETF of beleggingsfonds. Slechts een klein deel belegt buiten de beurs om en dan met name in het offensievere gedeelte van het vermogen”

Welke veranderingen zijn daar te verwachten?

“Wij verwachten dat private investeringen steeds belangrijker worden. Dat zijn beleggingen buiten de beurs om. Maar niet alleen voor aandelen, maar beleggers gaan ook een alternatief zoeken voor beursgenoteerde obligaties. Er zal gezocht worden naar slimme oplossingen om toch rendement te halen op liquiditeit. Bijvoorbeeld door hypotheken te verstrekken aan familie, maar ook door het buiten de beurs om leningen verstrekken aan bedrijven.”

Wat zijn dat, private investeringen?

“Dat is private equity, maar dan met hart voor de producten, de mensen en de onderneming. Dus niet ‘hit and run’ waarbij het draait om een snelle winst, maar een langdurige verbintenis. Het is een belegging in een niet beursgenoteerde onderneming via aandelen of obligaties. Nadeel van dat soort bedrijven is vaak dat over dat soort bedrijven minder informatie beschikbaar is voor het grote publiek dan over beursgenoteerde bedrijven. Omdat wij hele specifieke kennis in huis hebben, bijvoorbeeld over duurzame energie, hebben we een enorme voorsprong opgebouwd met informatie over deze bedrijven, zodat wij onze klanten kunnen helpen de juiste keuzes te maken.”

Even praktisch; één van jullie private investeringen is Bee Bee One

“Wij bouwen al 25 jaar diepgaande kennis op over bedrijven met eigen research en met eigen ingenieurs. Op enig moment werd duidelijk dat we daardoor een enorme voorsprong in kennis hebben opgebouwd. In onze zoektocht naar ècht duurzame energie stuitten wij keer op keer op de bottleneck: het aanbod van duurzame energie is grillig, het waait niet altijd en de zon schijnt niet altijd. Maar ook de vraag is grillig: in het weekend veel minder dan door de week en vaak in andere gebieden dan waar je eenvoudig een weide kan vullen met zonnepanelen. Kort en goed: je moet duurzame energie kunnen opslaan op het moment dat het aanbod groot is, om weer vrij te geven als de vraag groot is. Vieze batterijen zijn dus geen oplossing.”

Wat is dan de oplossing van Bee Bee One?

“Wij hebben systemen ontwikkeld die schoon energie kunnen opslaan, Wij noemen dat Bee Bee One. Heel anders dus dan een batterij van een elektrische auto, dat is aan het einde van de levensduur zwaar chemisch afval. De Bee Bee One opslagmethode is verder schaalbaar, dus van opslag voor een woonhuis, een bedrijf tot een appartementencomplex en meer.
Als investeerders kijken we natuurlijk ook naar de rentabiliteit voor onze participanten, je moet dat soort zaken toch ook zakelijk bekijken. Naast een mooie duurzame oplossing, ook een goed businessmodel dat je kan inpassen in een beleggingsportefeuille die nu al klaar is voor de komende periode.”

Tot slot, wat kan je beleggers aanraden?

“We hebben een brochure met wat extra achtergrond, die kan je hier downloaden. Toch haal ik het meeste plezier uit een persoonlijk gesprek. Ik werk al bijna 25 jaar op dit vakgebied en ik ken de markt vanbinnen en van buiten. Ik zorg dat een kennismaking leuk is en leerzaam. Dus bel me gewoon even op 06-484 399 69″