Roderick Wijle
Levi Pels Rijcken een van de beleggingsexperts bij Wilgenhaege, licht graag toe waarom een belegger belang kan hebben bij een gestructureerd beleggingsproduct. Dagelijks spreekt hij tientallen beleggers, de een nog maar net begonnen met beleggen, de ander redelijk doorgewinterd. “Er is geen definitie van de belegger in gestructureerde beleggingsproducten.”, aldus Levi, “Ons klantenbestand in deze productcategorie is heel divers, van kleine particuliere beleggers tot beleggers die in de Quote500 thuishoren en van charitatieve instellingen tot ondernemingsvermogen.”.
Wilgenhaege zet al meer dan 20 jaar gestructureerde beleggingsproducten in de markt. Een gestructureerd beleggingsproduct is een verzamelnaam voor beleggingsproducten die opgebouwd worden uit verschillende beleggingsinstrumenten. De opzet, zoals de onderliggende waarde, de looptijd en of het gericht moet zijn op bijvoorbeeld rente of juist groei, wordt uitgedacht door de researchafdeling van Wilgenhaege. Vervolgens laat Wilgenhaege het beleggingsproduct bouwen door een grootbank. Deze grootbank, zoals BNP Paribas, Morgan Stanley, UBS, F. van Lanschot of Société Generale, staan ook garant voor de terugbetaling van de hoofdsom en de rente-uitkeringen.
Levi Pels Rijcken:
“Een van de gestructureerde beleggingsproducten dat echt een bestseller is geworden is de zogenaamde autocallable. Een product dat ook bij een gelijkblijvende koers van de onderliggende waarde een relatief hoge rente kan uitkeren. Die geven we al heel lang uit en ik ga ervan uit dat we die er ook nog heel lang inhouden.”
“De vraag die ik vanzelfsprekend daar altijd over krijg is hoe dat dan kan? Hoe kan je 15% rente betalen als een aandeel stil staat? De technische opzet is natuurlijk veel complexer, maar wat ik altijd kort toelicht is dat het een voor-wat-hoort-wat principe is. In ruil voor die dubbelcijferige rente is je winst gemaximaliseerd. Daarnaast ontvangt de belegger in het beleggingsproduct niet de dividenden die een belegger in het aandeel wel zou ontvangen.”
Op dit moment staat de inschrijving open voor het beleggingsproduct BESI 19%. Dit beleggingsproduct wordt gebouwd en gegarandeerd door Morgan Stanley & Co. Het beleggingsproduct is na de emissie doorlopend verhandelbaar; wanneer er verkocht wordt, koopt de bank dit terug tegen de dan geldende waarde.
“Een andere vraag die ik veel krijg is de vraag over het risico? Want bij een dubbelcijferig rendement zou toch ook een heel hoog risico horen? Wij laten de beleggingsproducten bouwen door heel kredietwaardige grootbanken. Die staan garant voor het product en de rentebetalingen. Zij bouwen het product, zij zijn verantwoordelijk voor wat er onder de motorkap zit. Onze taak is dus niet alleen het selecteren van de onderliggende waarde van het product, maar ook het selecteren van de ‘beste’ bank. Verder heb je net als bij het beleggen in aandelen het risico op dat specifieke aandeel. Het mooie van veel van onze beleggingsproducten is echter dat er op de einddatum een bescherming ingebouwd is tegen een daling van 30% of 40% van de nominale waarde.”, aldus Levi,
De gestructureerde beleggingsproducten die Wilgenhaege in de markt zet kunnen aangekocht worden via een beleggingsrekening op naam (particulier of zakelijk) bij een van de depotbanken waarmee Wilgenhaege zaken doet (Insinger Gilissen, AFS en Saxo Bank).
“En waarom beleggers kiezen voor gestructureerde beleggingsproducten? Ik zie tal van redenen, maar als ik het zelf mag zeggen: zorg voor diversificatie in de opzet van je beleggingsportefeuille; dus bijvoorbeeld ook een deel in de autocallables. Dan heb je een gedeelte dat ook bij gelijkblijvende koersen een heel mooi rendement kan opleveren en daarbovenop ook nog eens een stuk kapitaalbescherming mochten de koersen in de komende jaren niet meezitten.”
Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een vraag?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 023 – 554 16 33 of het contactformulier.